En håndbok med nyttige tips og råd

Hvordan få innvandrerkvinner i lønnet arbeid ved bruk av tilpasset Supported Employment

    Sist oppdatert: 23. februar 2025

    Jobbsjansen Søndre Nordstrand har utarbeidet en håndbok med nyttige tips og gode råd basert på deres erfaring med tilpasninger av Supported Employment (SE) - metodikken.

    Mål og målgruppe

    Målet med tiltaket og metodikken er å bidra til bedre oppfølging av deltakerne og arbeidsgivere, og at flere innvandrerkvinner kommer ut i jobb.

    Målgruppen er hjemmeværende innvandrerkvinner i alderen 18 - 55 år som har liten eller ingen tilknytning til arbeidslivet og deltaker heller ikke i ordinær utdanning. De må i tillegg ha behov for kvalifisering.

    Om tiltaket

    NAV Søndre Nordstrand har jobbet med å tilpasse SE - metodikken over flere år, men har aldri dokumentert måten bydelen jobber på før nå. Håndboken som er utviklet er nyttig for alle som følger opp deltakere, og da spesielt minoritetsspråklige kvinner. Dette skal være et oppslagsverk som er lett å slå opp i og som er fin å ha med seg «på farten», både ute på arbeidsplassen og i møte med deltakerne.

    Gjennom håndboka følger leseren tre deltakere fra de starter i Jobbsjansen til de kommer ut i jobb. Håndboka viser også til hvilke tiltak, tilrettelegging og tilpassinger bydelen har gjort for at deltakerne skal lykkes med å komme i jobb. Det er lagt vekt på hvordan kommunen kan få til et godt samarbeid og tett oppfølging av arbeidsgivere både i private og offentlige sektor.

    Håndboken er ingen mal, men en veileder med nyttige tips og gode råd basert på Jobbsjansen Søndre Nordstrand sin erfaring med å tilpasse metodikken Supported Employment til målgruppen for Jobbsjansen.

    Organisering og økonomi

    Jobbsjansen Søndre Nordstrand er et team på fire jobbspesialister og en teamleder/prosjektleder. Hver jobbspesialist har en portefølje på 18-23 deltakere.

    Arbeidet med oppfølging av deltakere og arbeidsgiver etter denne metodikken er organisert i avdeling Marked og kvalifisering på Nav Søndre Nordstrand. Avdelingen består av Jobbspesialisttjenestene, Arbeid med støtte, IPS og Jobbsjansen. I tillegg til Kvalifiseringsprogrammet, Introduksjonsprogrammet, markedskontakt og ressursperson for innvandrere. Dette gir et stort faglig nettverk som Jobbsjansen ser er en ekstra styrke i forhold til målgruppen og en ekstra mulighet til å drive utviklingsarbeid.

    Slik kommer du i gang

    Håndboken kan være nyttig for alle som jobber med oppfølging av mennesker med mål om å komme ut i lønnet arbeid.

    For å kunne ta i bruk håndboka eller jobbe etter SE-metodikken bør dere

    • sørge for at veileder har kompetanse som jobbspesialist
    • jobbe etter SE – prinsipper, men tilpasse metodikken etter målgruppens behov
    • bygge opp et godt nettverk med arbeidsgivere
    • utarbeide rutiner i oppfølgingen av deltakerne og arbeidsgiver
    • utarbeide skjema for kartlegging av bedrifter/forberedelser ved første kontakt med arbeidsgiver
    • samarbeide tett med markedskontakt/markedsavdeling på eget kontor

    For råd og tips for å komme i gang ta gjerne kontakt med prosjektleder Ann-Kristin Myklebust Jobbsjansen Søndre Nordstrand: ann-kristin.myklebust@nav.no


    Søndre Nordstrand, Integrering | Zahida (43) var hjemmeværende og analfabet. Slik får de Oslos innvandrerkvinner ut i jobb (ao.no)

    Kontaktinfo

    Navn: Ann-Kristin Myklebust

    Stillingstittel: Prosjektleder Jobbsjansen Nav Søndre Nordstrand

    Telefon: 909 70 803

    E-post: ann-kristin.myklebust@nav.no